ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Usein kysyttyä / vastauspankki

Alta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Mitä vesi maksaa?

Käyttömaksu, vesi = 1,10 €/m³, 01.04.2022 alkaen.
Käyttömaksu, jätevesi = 2,70 €/m³, Kalajoen kaupunki 01.06.2022 alkaen

Hintoihin lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero joka 01.01.2022 on 24 %
                                                                                                        



Miten vesilaskua luetaan?

Tutustu vesilaskun luentaohjeeseen, klikkaa tästä (PDF)


Mikä on Osuuskunta Valkeaveden jakaman veden kovuus ja pH?

Osuuskunnan jakama vesi on pehmeää, eli kokonaiskovuus on 0,4 mmol/l, dH- yksiköissä n. 2,5 dH. Pesuainevalmistajien luokituksen mukaan vesi on pehmeää, joten mitään lisäaineita (pehmennyssuoloja) tai pesuaineen lisäannostelua ei tarvita. Veden pH on 7,5 - 8,2.


Miksi vesi on joskus harmaata tai poreilee?

Veden harmaus tai poreilu johtuu yleensä vedessä olevista ilmakuplista kun veteen on päässyt esim. liitostöiden yhteydessä ilmaa. Ilmiö on vaaraton ja vesi muuttuu melko nopeasti seistessään kirkkaaksi.


Miksi vesi on joskus ruskeaa?

Syynä on yleensä joko laitoksen tai kiinteistön omasta vesijohtoverkostosta peräisin olevien rauta- ja mangaanikerrostumien irtoaminen. Irtoaminen johtuu useimmiten siitä, että veden virtaussuunta on tilapäisesti muuttunut esim. verkoston korjaus- tai muutostöiden johdosta. Yleensä veden laatuhäiriö poistuu vettä juoksuttamalla.

Mikäli häiriö on pitkäkestoinen, ota yhteys Osuuskunta Valkeaveteen. Ruskea vesi ei yleensä ole terveydelle vaarallista, mutta veden juomista on silti syytä välttää kunnes haitta poistuu.


Vettä ei tule, mitä teen?

Ensin kannattaa selvittää, tehdäänkö kiinteistössä (esim. rivitalo) putkistokorjauksia ja johtuuko katkos siitä. Asuinalueella saatetaan tehdä myös vesijohtotöitä. Jos asiasta ei ole tiedotettu, katkos on lyhytaikainen. Mikäli vesikatkos on kestänyt pitkään ilman, että asiasta on etukäteen tiedotettu, syynä on yleensä vesijohtoputken äkillinen rikkoutuminen ja sen korjaus.

Pakkaskaudella, kovien pakkasten ja viiman aikaan syynä voi olla vesijohdon tuloputken jäätyminen. Jäätymispaikka voi olla esim. kattilahuoneessa, korvausilma-aukon vieressä olevan vesijohdon jäätyminen, raolleen jäänyt ulko-ovi, liian pienelle jätetty peruslämpö esim. loma-asunnossa tms.


Kenelle tonttijohdot kuuluvat?

Tonttijohdot ja niiden rakentamis- ja  huoltokustannukset kuuluvat kiinteistölle. Tonttijohtoja (vesijohto ja jätevesiviemäri) ovat katualueella sijaitsevien runkojohtojen ja kiinteistöjen väliset johto-osuudet. Ne sijaitsevan tontilla ja voivat sijaita osin myös katualueella.


Miksi vesimittarin lasin alla on vettä?

Kyseessä on ns. märkälaskinmittari, jonka lasin alla kuuluukin olla vettä.


Miksi viemäri haisee sisällä?

Tarkasta pesu- ja kodinhoitohuoneen lattiakaivojen kunto ja puhtaus sekä onko lattiakaivojen vesilukoissa vettä. Kuivunut hajulukko aiheuttaa viemärin hajua. Lattialämmitys voi kuivattaa lattiakaivon hajulukon nopeastikin.

Mikäli kiinteistön viemärin tuuletusputki on tukkeutunut, niin siitä voi aiheutua viemärin hajua sisätiloissa. Kovalla pakkassäällä tuuletusputkeen kertynyt vesihöyry voi jäätyessään aiheuttaa tuuletusputken tukoksen.


Miksi kinkunpaistorasvoja ei saa kaataa viemäriin?

Kun kuuma kinkunpaistorasva kaadetaan wc- pöntön tai tiskialtaan kautta kylmään viemäriveteen, rasva hyytyy jäähtyessään ja aiheuttaa helposti tukoksia kiinteistön omissa viemäriputkissa.