ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Vesijohtovuodot

Kiinteistön sisäisessä verkostossa

Jos epäilette, että veden kulutus kiinteistössänne on noussut ilman syytä, tarkistakaa kiinteistönne sisäinen vesijohtoverkosto. Parhaiten mahdollisen verkostovuodon havaitsee kiinteistön vesimittaria tarkkailemalla. Vesimittarin näyttötaulusta näkee pienimmätkin virtaumat. Tarkista ensin että kaikki vedenottopisteet ovat kiinni, tällöin vesimittarin näytöllä ei mikään osoitin saa pyöriä.

Mikäli osoitin pyörii, on kiinteistössä piilevä verkostovuoto. Yleisin kiinteistön sisäinen vuoto on wc-pytyn vuoto. Täyttösäiliön kuminen pohjaventtiili on kovettunut joka aiheuttaa vesivuodon pyttyyn. Kyseinen vuoto on yleensä n. 1 - 2 dl/min joka aiheuttaa vuositasolla n. 50 - 100 m3:ta vuotovettä ja vesilaskuun n. 150 - 300 €:n lisälaskun! Kotitalouksissa veden vuosikulutus vaihtelee veden käyttötottumusten, ikärakenteen, kodinkoneiden yms. seikoista johtuen suhteellisen paljon. Ominaiskulutus on n. 100 - 150 l/vrk/henk. eli yhden henkilön talouksissa 35 - 55 m3/v, kahden henkilön 50 - 100 m3/v, kolmen henkilön 100 - 160 m3/v  ja neljän henkilön 120 - 200 m3/v.

Kiinteistön tonttijohdossa

Onko kiinteistöösi tuleva tonttijohto jo elinkaarensa päässä? Onko vesimittarille tuleva putki 60 - 70-luvulla asennettu rautaputki, joka voi rikkoutuessaan aiheuttaa kiinteistöönne mittavan vesivahingon? Nyt olisi aika saneerata nämä riskialttiit johdot.

Tonttivesijohto runkovesijohdosta tai tontin rajalta alkaen on kiinteistön omistajan omaisuutta, ja näin ollen kiinteistön omistajan vastuulla. Kotivakuutus ei yleensä korvaa vesijohtovuodosta aiheutunutta vesivahinkoa, mikäli kyseisen johdon katsotaan rikkoutuneen vanhuuttaan. Ottakaa yhteyttä Osuuskunta Valkeaveteen, niin sovitaan aika, jolloin poistamme vesivahingon riskin vaihtamalla vanhan rautaputken muoviputkeen. Samassa yhteydessä yleensä tarkistetaan ja tarvittaessa uusitaan myös kiinteistön tontilla oleva kiinteistön tonttijohtosulkija. Kiinteistön omistajalle kustannukset näistä töistä ovat olleet keskimäärin 1 000 - 1 500 €, mikä on vain murto-osa mahdollisen vesivahingon aiheuttamista kustannuksista.

Lisäksi kannattaa muistaa, että teetetyn työn osuudesta saa kotitalousvähennyksen verotuksessa.

Tonttijohdossa tai osuuskunnan jakelu- tai runkovesijohdossa

Jos epäilet vesijohtovuotoa tonttijohdossasi tai osuuskunnan jakelu- tai runkovesijohdossa, pyydämme että ilmoitat siitä mahdollisimman pian vesilaitokselle. Osuuskunta Valkeavesi ostaa kaiken kuluttajille johdettavan veden tukkuvesiyhtiö Vesikolmio Oy:lta, joten jokainen vuotovesikuutio maksaa osuuskunnalle ja sitä kautta veden kuluttajalle.

Todetun vesijohtovuodon ensimmäisenä ilmoittanutta muistamme pienellä kiitoslahjalla.